donderdag 8 januari 2015

nadenken over jouw levensstijl


Je levensstijl aanpassen is niet zo evident, je kan akkoord gaan met de stellingenen over milieu, maar je houding daaraan dan ook aanpassen is weer een ander paar mouwen. Een auto is bijvoorbeeld veel comfortabeler dan de bus en bepaalde dingen ben je gewoon om te doen. 
Denk even na over je levensstijl.

duurzame voeding

Wij Belgen eten per jaar gemiddeld 100 kilo vlees per persoon in ontwikkelingslanden is dat 33 kilo per persoon. Voor je 1 kilo vlees heb je 6 kilo graan nodig. Al dat graan gaat dus naar de dieren omdat wij die later zouden kunnen opeten terwijl 1 miljard mensen honger lijden. Je zou al eens twee keer gaan nadenken voor je dat lekkere stuk vlees opeet. Dit heeft ook gevolgen voor de natuur. Door het kweken van al die graangewassen zal er land- waterschaarste ontstaan. 

Vis eten is helaas niet de oplossing want om vis te kweken zijn veel biocides nodig. Om echt goed te doen zouden we allemaal moeten vegetarisch worden maar dat is moeilijk, en vlees bevat ook voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft. 

De gulden middenweg zou dus zijn om seizoensgebonden , regionalen en fairtradeproducten te eten en slechts 2 à 3 maal per week vlees.


duurzame mobiliteit

We leven in een samenleving waarin een auto heel belangrijk is, we kunnen niet meer zonder. Helaas zijn auto's heel vervuilend voor het milieu. Er zijn wel al electrice- en hybrideauto's, maar dat is slechts een klein deel van de oplossing. We zullen het 'willen bezitten' achter ons moeten laten, en moeten beginnen carpoolen als we het echt goed willen doen. Persoonlijk vind ik dit nogal vergaand. Als we ons best doen om voor korte afstanden de fiets te nemen en zo veel mogelijk gebruik maken van het openbaar vervoer, dan staan we ook al een heel eind verder. 
Als we dit systeem willen toepassen zullen er politieke maatregelen moeten genomen worden. Zo zullen er meer bushaltes moeten ingericht worden en zullen er ook vaker bussen moeten stoppen. Ongeveer het principe van de metro in London. 

De hoofdbedoeling is dus eigenlijk om de auto zo vaak als mogelijk thuis te laten.


duurzaam toerisme

Reizen is heel milieuvervuilend. Denk aan de luxueuse hotels en de lange vliegtuigvluchten. Het is niet enkel een milieuprobleem, maar ook een cultureel. Er wordt namelijk niet altijd met evenveel respect gehandeld tegenover de sociale en religieuze waarden in toeristische gebieden.

Ik zie in feite geen eenvoudige oplossing voor onduurzaam reizen. Misschien moeten we gewoon het aantal reizen die we maken tot een minimum beperken, want iedereen houd er wel van om een stukje van de wereld te zien.

duurzaam wonen

Op dit vlak kan het meeste inspanning gedaan worden. Iedereen wil een eigen huis met een eigen tuin. Die tuin kan je gerust delen. Kinderen spelen toch het liefste samen met elkaar en dan moet er ook slechts één zwembad, één trampoline, een grasmachine... aangekocht worden. 
Daar ben ik zelf niet zo'n voorstander van dus gelukkig is er ook nog een andere gedeeltelijke oplossing.




Alles wat je moet weten over het klimaat en duurzame energie: http://www.climatechallenge.be/nl/

woensdag 7 januari 2015

Little me

Little mix -Little me

Dit is een lied dat aansluit bij het thema mens en medemens en het onderdeel respect en zelfrespect

Onze grote ecologische voetafdruk



uw ecologische voetafdruk - doe de test
Iedereen heeft al eens gehoord van de ecologische voetafdruk. Elke persoon op aarde heeft recht op 1,1 hectare aan ecologische voetafdruk. Wij Belgen gebruiken er dubbel zoveel.
(http://www.standaard.be/cnt/c730mmi7)
Ikzelf heb ook de test gedaan en mijn ecologische voetafdruk bedraagt ongeveer 8,2 hectare. Wat ruimschoots teveel is. Toen ik dde vragen aan het beantwoorden was, dacht ik al oei oei wat zal dit geven? Ik moet dringend ecologischer gaan leven, en daar zal ik mijn best voor doen.

de weggooi test
Hoe spaarzzam gaat u om met u voedsels? Iedereen gooit wel eens eten weg dat over de datum is, maar eten weggooien kost geld. Doe hier de test en kijk hoeveel geld jij gemiddeld in de vuilbak gooit.

Oscar et la dame en rose




We hebben deze film in de les bekeken. Het was een ontroerende film over een jongen met een ongeneeslijke ziekte, die slechts twee maanden meer te leven heeft. La Dame Rose staat er eerst niet voor te springen om Oscar bij te staan, maar uiteindelijk worden ze beste vrienden.
La Dame Rose doet Oscar inzien dat God bestaat en dat er twee vormen van lijden zijn voor God. Lichamelijk lijden en geestelijk lijden.
Je kan lichamelijk lijden, pijn hebben en je kan geestelijk lijden, niet geloven dat iets ooit nog zal lukken. La Dame Rose zegt dat wanneer je stopt met geloven, het voorbij is. Zolang je gelooft is alles mogelijk en zal je, je gelukkig voelen. Dit vind ik een goede omschrijving van lijden. Zoals een afbeelding, die al een aantal keren op mijn blog is teruggekeerd, zegt: 'While there's life, there's hope.'

La Dame Rose leert Oscar dat je God niet kan vergelijken met de mens. Hij is niet de kerstman of Sinterklaas, je kan hem dus enkel geestelijke dingen vragen zoals kracht en doorzettingsvermogen. Oscar gelooft hier letterlijk in, hij schrijft brieven naar God met vragen en vertelt God hoe hij zich voelt. In de laatste brief die Oscar aan God schrijft, schrijft hij slechts één zin: "Enkel God mag me wakker maken." Volgens mij bedoelt Oscar hier mee dat hij klaar is om te sterven en enkel door God wil opgevangen worden.
Ik kan me voorstellen dat het brieven schrijven voor Oscar kan helpen, het idee dat iemand naar zijn problemen luistert, helpt hem om met die problemen om te gaan. Door neer te schrijven hoe hij zich voelt kan hij al zijn frustraties kwijt.

Wat nog opvallend is in de film is dat wanneer het goed gaat met Oscar, La Dame Rose in het roze gekleed is. Wanneer het minder gaat met Oscar, is ze in een donkere kleur, blauw of grijs, gekleed.

Ik vind dat in deze film een mooie omschrijving wordt gegeven van hoe je kan omgaan met lijden.

maandag 5 januari 2015

Regina Spektor - Laughing with



Niemand lacht naar God, we lachen allemaal met God. Als mensen een negatieve ervaring hebben, hoor wel vaker: "Waar is God nu?" of  "Is dit God?" Zolang we het goed hebben denken we niet aan een God, maar als we het moeilijk hebben, moet hij springen om er voor je klaar te staan.
Misschien moeten we eens stilstaan bij alle goede momenten in ons leven. Was dit ook niet God? Misschien moeten we eens tot God bidden om hem te bedanken in plaats van om hulp te vragen.