--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Onze grote ecologische voetafdruk
uw ecologische voetafdruk - doe de test
Iedereen heeft al eens gehoord van de ecologische voetafdruk. Elke persoon op aarde heeft recht op 1,1 hectare aan ecologische voetafdruk. Wij Belgen gebruiken er dubbel zoveel.
Ikzelf heb ook de test gedaan en mijn ecologische voetafdruk bedraagt ongeveer 8,2 hectare. Wat ruimschoots teveel is. Toen ik dde vragen aan het beantwoorden was, dacht ik al oei oei wat zal dit geven? Ik moet dringend ecologischer gaan leven, en daar zal ik mijn best voor doen.
Hoe spaarzzam gaat u om met u voedsels? Iedereen gooit wel eens eten weg dat over de datum is, maar eten weggooien kost geld. Doe hier de test en kijk hoeveel geld jij gemiddeld in de vuilbak gooit.
Hoe kunnen we onze ecologische voetafdruk een heel stuk verkleinen? Heel simpel! Het zit in de kleine dingen.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
nadenken over jouw levensstijl
Je levensstijl aanpassen is niet zo evident, je kan akkoord gaan met de stellingenen over milieu, maar je houding daaraan dan ook aanpassen is weer een ander paar mouwen. Een auto is bijvoorbeeld veel comfortabeler dan de bus en bepaalde dingen ben je gewoon om te doen.
Denk even na over je levensstijl.
duurzame voeding
Wij Belgen eten per jaar gemiddeld 100 kilo vlees per persoon in ontwikkelingslanden is dat 33 kilo per persoon. Voor je 1 kilo vlees heb je 6 kilo graan nodig. Al dat graan gaat dus naar de dieren omdat wij die later zouden kunnen opeten terwijl 1 miljard mensen honger lijden. Je zou al eens twee keer gaan nadenken voor je dat lekkere stuk vlees opeet. Dit heeft ook gevolgen voor de natuur. Door het kweken van al die graangewassen zal er land- waterschaarste ontstaan.
Vis eten is helaas niet de oplossing want om vis te kweken zijn veel biocides nodig. Om echt goed te doen zouden we allemaal moeten vegetarisch worden maar dat is moeilijk, en vlees bevat ook voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft.
De gulden middenweg zou dus zijn om seizoensgebonden , regionalen en fairtradeproducten te eten en slechts 2 à 3 maal per week vlees.
duurzame mobiliteit
We leven in een samenleving waarin een auto heel belangrijk is, we kunnen niet meer zonder. Helaas zijn auto's heel vervuilend voor het milieu. Er zijn wel al electrice- en hybrideauto's, maar dat is slechts een klein deel van de oplossing. We zullen het 'willen bezitten' achter ons moeten laten, en moeten beginnen carpoolen als we het echt goed willen doen. Persoonlijk vind ik dit nogal vergaand. Als we ons best doen om voor korte afstanden de fiets te nemen en zo veel mogelijk gebruik maken van het openbaar vervoer, dan staan we ook al een heel eind verder.
Als we dit systeem willen toepassen zullen er politieke maatregelen moeten genomen worden. Zo zullen er meer bushaltes moeten ingericht worden en zullen er ook vaker bussen moeten stoppen. Ongeveer het principe van de metro in London.
De hoofdbedoeling is dus eigenlijk om de auto zo vaak als mogelijk thuis te laten.
duurzaam toerisme
Reizen is heel milieuvervuilend. Denk aan de luxueuse hotels en de lange vliegtuigvluchten. Het is niet enkel een milieuprobleem, maar ook een cultureel. Er wordt namelijk niet altijd met evenveel respect gehandeld tegenover de sociale en religieuze waarden in toeristische gebieden.
Ik zie in feite geen eenvoudige oplossing voor onduurzaam reizen. Misschien moeten we gewoon het aantal reizen die we maken tot een minimum beperken, want iedereen houd er wel van om een stukje van de wereld te zien.
duurzaam wonen
Op dit vlak kan het meeste inspanning gedaan worden. Iedereen wil een eigen huis met een eigen tuin. Die tuin kan je gerust delen. Kinderen spelen toch het liefste samen met elkaar en dan moet er ook slechts één zwembad, één trampoline, een grasmachine... aangekocht worden.
Daar ben ik zelf niet zo'n voorstander van dus gelukkig is er ook nog een andere gedeeltelijke oplossing.
Alles wat je moet weten over het klimaat en duurzame energie: http://www.climatechallenge.be/nl/
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wat ga ik aan mijn levensstijl doen?
Ik kan jullie natuurlijk wel zeggen hoe het zou moetenzijn, maar hoe zal ik het zelf aanpakken? Iedereen heeft op vlak van duurzaam leven enkele argumenten die hij voor zichzelf haalbaar ziet.Dit is wat ik voor mezelf haalbaar vind.
duurzaam wonen
- Nu let ik er op dat ik de lichten uit doe wanneer ik een kamer verlaat, meestal ben ik ook degene die de lichten van anderen moet uitschakelen.
- Wij laten thuis enkel de vaatwas- en wasmachine draaien als die helemaal vol zijn. In de zomer hangen we de was zoveel als mogelijk buiten aan de wasdraad om te drogen, zo hoeven we de droogkast niet gebruiken.
- Onze chauffage staat meestal op een hoge stand, mijn mama en ik zijn types die snel koud hebben. Papa zet de chauffage dan weer lager omdat hij het te warm heeft. Nu proberen mama en ik er steeds vaker op te letten een dikkere trui aan te doen in plaats van de chauffageknop te draaien.
- Wij wonen in een oud huis dat nog niet zo goed geïsoleerd is. Daarom proberen we om de kiertjes zo veel mogelijk te dichten.
- Waterverbruik is wel een groot probleem, daar moet zeker aan gewerkt worden, misschien kunnen we beginnen met enkel op zondag een bad nemen?
- We maken thuis ook gebruik van een composthoop, we hebben veel fruitbomen waarvan we kunnen genieten en er is veel groen te zien, wat ook goed is voor het milieu.
- Thuis kopen we zelden plastic drankflessen. We hebben onze eigen herbruikbare drinkfles en kopen glazen flessen water. Nu enkel nog de brikken fruitsap en melk inwisselen voor glazen flessen.
- Wij gebruiken thuis zoveel mogelijk herlaadbare batterijen.
- We kunnen de lampen in ons huis vervangen door spaarlampen.
- We kunnen gewoon papier vervangen door gerecycleerd papier.
duurzaam toerisme
- Wij gaan nooit op reis, het verste is de kempen. Als mijn zus en ik op kamp gaan doen we dat met de bus.
duurzame mobiliteit
- Meestal nemen we de auto als we ergens heen gaan zelfs om naar de bakker te gaan, wat helemaal niet ver is. We zouden dus vaker de fiets moeten bovenhalen voor zo'n korte afstanden.
- We kunnen ook de fiets nemen om naar het dichtsbijzijnde station te gaan en gebruik maken van het openbaar vervoer. In plaats van met de auto te gaan omdat je dan een halfuurtje vroeger in Atwerpen geraakt.
duurzame voeding
- Wij eten veel vlees thuis dit zouden we kunnen reduceren door af en toe eens vegetarisch te eten want dat is ook lekker of gewoon een eitje.
- Beleg kunnen we beperken tot drie verschillende soorten vlees en vaker kaas tussen de boterham eten.
- Ook voedsel waarvan we zien dat het bijna over de datum is kunnen we eerst opeten vooraleer we iets anders nemen om onze kleine honger te stillen.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Onze consumptiemaatschappij
In onze maatschappij is het zo dat we altijd maar alle nieuwste dingen willen. Is onze horloge kapot? Koop dan toch gewoon een nieuwe, waarom al dat werk doen om er een nieuw batterijtje in te stoppen?
Waarom kopen we zoveel? maakt dit ons gelukkiger? Onderzoek toont aan dat we gelukkiger zouden zijn als we minder zouden consumeren, daarvoor ook minder zouden werken en meer tijd spenderen aan onze relaties.
Er moeten politiek en en individuele maatregel worden genomen.
Tim Jackson pleit voor een 'welvaart zonder groei'.
De afgelopen 40 jaar is onze economie enorm snel gegroeid, waardoor de CO2 uitstoot steeds maar groter werd. Als we dus economisch nog willen groeien, zal dat op een groene manier moeten zijn.
http://www.ted.com/talks/tim_jackson_s_economic_reality_check?language=en
------------------------------------------------------------------------------------------------------
De natuur binnen het geloof
De natuur is in elk geloof zeer belangrijk. Ieder geloof legt op verschillende gradaties linken met de natuur.
natuur in het christendom
Natuur is heel belangrijk in het christendom, want het is onderdeel van de schepping. God heeft de mens gemaakt om over de natuur te waken en er voor te zorgen. De mens heeft als het ware de aarde geleend van God.
Veel christenen zien in de natuur ook het bewijs dat God bestaat, watn zoiets moois kan moeilijk vanuit de oorknal ontstaan zijn.
natuur in het jodendom
In het Jodendom is de natuur een geschenk van God. Hij heeft de natuur niet aan de mens geleend, maar het hen gegeven. Daarom moeten ze er goed zorg voor dragen. Ze mogen alles uit de natuur nemen, maar als ze de natuur kapot maken, maken ze ook God kapot.
Er zijn verschillende organisaties binnen het jodendom die kinderen de belangen van de natuur willen leren. Elk jaar vieren de joden ook Tu B'Shevat. Dat is het joodse nieuwjaar voor bomen.
Voor joden is de natuur ook een manier van God om te straffen. Zo zien ze die 10 plagen van Egeypte als straf voor hun slavernij tegenover joden. Sommigen zien ook de huidige vervuiling als een straf van God.
natuur in de islam
In de Koran staan talloze teksten die getuigen van het belang van andere levende wezens. Een goede moslim gedraagt zich naar zijn omgeving.
In de islam bestaat een organisatie het tema die moslims willen overtuigen van het belang van de natuur.
natuur in het boedhisme
De boedhisten geloven dat wanneer de mensen goed samenwerken, de aarde gezond is, doen we dat niet dan is ze ziek. Boedhisten zien ook zichzelf als klein draatje van een groter geheel van de natuur. Wie die andere draadjes kapot maakt maakt een deel van de basis van zijn bestaan kapot.
Boedhisten gaan dus heel voorzichtig en respectvol om met de natuur.
natuur in het hindoeisme
Boedhisten geloven in het goddlijke in alle levende wezens, en hebben daarom enorm respect voor de natuur. Sommige hindoes geloven ook dat de natuur een ziel heeft. HIndoes proberen altijd het goede te doen, want van dat goede kunnen anderen, dieren, planten en het milieu profiteren.
bronnen:
- http://www.cmo.nl/vnarena/levensbeschouwing/basisopdrachten/schietgebed-voor-de-natuur/lees-dit-christendom
- http://www.cmo.nl/vnarena/levensbeschouwing/basisopdrachten/schietgebed-voor-de-natuur/lees-dit-jodendom
- http://www.cmo.nl/vnarena/levensbeschouwing/basisopdrachten/schietgebed-voor-de-natuur/lees-dit-islam
- http://www.cmo.nl/vnarena/levensbeschouwing/basisopdrachten/schietgebed-voor-de-natuur/lees-dit-boeddhisme
- http://www.cmo.nl/vnarena/levensbeschouwing/basisopdrachten/schietgebed-voor-de-natuur/lees-dit-hindoeisme
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
De 10 mooiste plaatsen op aarde
bron: de 10 mooiste plekken op aarde |
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Meet the zero waste girl
dit is echt de moeite waard om te bekijken en makkelijk om zelf ook eens uit te proberen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten