donderdag 8 januari 2015

nadenken over jouw levensstijl


Je levensstijl aanpassen is niet zo evident, je kan akkoord gaan met de stellingenen over milieu, maar je houding daaraan dan ook aanpassen is weer een ander paar mouwen. Een auto is bijvoorbeeld veel comfortabeler dan de bus en bepaalde dingen ben je gewoon om te doen. 
Denk even na over je levensstijl.

duurzame voeding

Wij Belgen eten per jaar gemiddeld 100 kilo vlees per persoon in ontwikkelingslanden is dat 33 kilo per persoon. Voor je 1 kilo vlees heb je 6 kilo graan nodig. Al dat graan gaat dus naar de dieren omdat wij die later zouden kunnen opeten terwijl 1 miljard mensen honger lijden. Je zou al eens twee keer gaan nadenken voor je dat lekkere stuk vlees opeet. Dit heeft ook gevolgen voor de natuur. Door het kweken van al die graangewassen zal er land- waterschaarste ontstaan. 

Vis eten is helaas niet de oplossing want om vis te kweken zijn veel biocides nodig. Om echt goed te doen zouden we allemaal moeten vegetarisch worden maar dat is moeilijk, en vlees bevat ook voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft. 

De gulden middenweg zou dus zijn om seizoensgebonden , regionalen en fairtradeproducten te eten en slechts 2 à 3 maal per week vlees.


duurzame mobiliteit

We leven in een samenleving waarin een auto heel belangrijk is, we kunnen niet meer zonder. Helaas zijn auto's heel vervuilend voor het milieu. Er zijn wel al electrice- en hybrideauto's, maar dat is slechts een klein deel van de oplossing. We zullen het 'willen bezitten' achter ons moeten laten, en moeten beginnen carpoolen als we het echt goed willen doen. Persoonlijk vind ik dit nogal vergaand. Als we ons best doen om voor korte afstanden de fiets te nemen en zo veel mogelijk gebruik maken van het openbaar vervoer, dan staan we ook al een heel eind verder. 
Als we dit systeem willen toepassen zullen er politieke maatregelen moeten genomen worden. Zo zullen er meer bushaltes moeten ingericht worden en zullen er ook vaker bussen moeten stoppen. Ongeveer het principe van de metro in London. 

De hoofdbedoeling is dus eigenlijk om de auto zo vaak als mogelijk thuis te laten.


duurzaam toerisme

Reizen is heel milieuvervuilend. Denk aan de luxueuse hotels en de lange vliegtuigvluchten. Het is niet enkel een milieuprobleem, maar ook een cultureel. Er wordt namelijk niet altijd met evenveel respect gehandeld tegenover de sociale en religieuze waarden in toeristische gebieden.

Ik zie in feite geen eenvoudige oplossing voor onduurzaam reizen. Misschien moeten we gewoon het aantal reizen die we maken tot een minimum beperken, want iedereen houd er wel van om een stukje van de wereld te zien.

duurzaam wonen

Op dit vlak kan het meeste inspanning gedaan worden. Iedereen wil een eigen huis met een eigen tuin. Die tuin kan je gerust delen. Kinderen spelen toch het liefste samen met elkaar en dan moet er ook slechts één zwembad, één trampoline, een grasmachine... aangekocht worden. 
Daar ben ik zelf niet zo'n voorstander van dus gelukkig is er ook nog een andere gedeeltelijke oplossing.




Alles wat je moet weten over het klimaat en duurzame energie: http://www.climatechallenge.be/nl/

Geen opmerkingen: